piątek, 9 marca 2012

Szarlotka sypana z cynamonem

Szarlotka sypana jest znana i powszechnie lubiana. Można podawać ją tradycyjnie na ciepło z lodami lub po prostu solo na zimno. Jest wilgotna i aromatyczna. Jabłka i cynamon to idealne połączenie. Jeśli jeszcze jej nie piekliście czym prędzej to nadróbcie.



Składniki:
1 szklanka kaszy manny (szklanka 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
100 g masła
1-1 1/2 kg kwaskowych jabłek


Mąkę, kaszę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w misce. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do małej blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypujemy jedną porcję suchych składników. Na to układamy 1/2 porcji jabłek. Posypujemy obficie cynamonem. Sypiemy drugą porcję suchych składników. Na składniki wykładamy porcję jabłek i posypujemy je cynamonem. Na wierzch sypiemy ostatnią porcję suchych składników. Na całym wierzchu ciasta układamy bardzo cienko pokrojone plastry masła. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 minut, do zrumienienia wierzchu. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. och pyszności!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie z piekarnika dochodzi do mnie boski zapach sypanej szarlotki według Twojego przepisu :) Ciekawa jestem jak wyjdzie, bo do tej pory robiłam ją odrobinę inaczej.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...