To bardzo pożywne i pyszne danie na ekspresowy obiad. W wersji z zielonym akcentem w postaci posiekanej natki pietruszki carbonara smakuje wybornie. Jedyną zasadą, której należy się trzymać podczas przygotowywania tego spaghetti to pilnowanie, aby sos pozostał płynny i nie ściął się tworząc mało estetyczną jajecznicę.
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 %
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
biały pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki startego pikantnego sera np. parmezanu
Makron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jajka, śmietanę, posiekaną natkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i ser roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Do boczku dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Zalewamy sosem jajecznym i energicznie mieszamy, podgrzewając przez kilka sekund, pilnując aby jajka się nie ścięły. Gotowe spaghetti posypujemy serem i natką pietruszki. Smacznego!
moje ulubione, choć jadam bez pietruszki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dodatek pietruszki to dla mnie coś nowego w tym daniu, ale podoba mi się ten zielony akcent :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam dodanie natki pietruszki. Carbonara w klasycznym wydaniu dla niektórych może wydawać się trochę mdła. Dzięki pietruszce nabiera świeżości i lekkości. Z bazylią też fajnie smakuje, ale według mnie to właśnie nasza pospolita pietrucha najbardziej tu pasuje ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania przepisu do konkursu "Makarony Świata". Wszystkie informacje są na moim blogu: http://nietylkopasta.blogspot.com/p/konkurs.html. Możesz dodać przepis za pomocą akcji na Durszlaku, nie zapomnij jednak o wklejeniu banerka akcji!
OdpowiedzUsuńZapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html
OdpowiedzUsuńDodanie vegety dyskredytuje ten przepis na wejściu.
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie, nie wiem czy zauważyłeś że jest w przyprawach sól LUB DOMOWA vegeta - jeśli czytasz mojego bloga, to powinieneś wiedzieć jak ją zrobić samemu. Nie jest to absolutnie vegata z dodatkiem jakichkolwiek chemicznych składników. Swoją drogą do tego spaghetti zawsze dodaję sól, a propozycja jest dla osób preferujących w kuchni vegetę.
Usuń