Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka są bardzo aromatyczne i chrupiące. To także danie rozgrzewające i delikatnie pikantne, dzięki dodatkowi imbiru, oraz kruche i orzeźwiające przez wykorzystanie do marynaty soku z cytryny. Polecam to połączenie tym, którzy lubią orientalną nutę i szukają alternatywy dla klasycznych skrzydełek w słodkiej papryce.W okresie letnim polecam przygotowanie skrzydełek na grillu.
Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka
Marynata:
3 łyżki oleju
1/2 łyżki świeżego startego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki chili
sól lub domowa vegeta (według uznania)
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
Skrzydełka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Zamarynowane skrzydełka pieczemy na blaszce z rusztem, na funkcji grill z termoobiegiem ok. 40-50 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego!
imbir z cynamonem świetnie współgra ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Szana imbir z cynamonem, a i owszem fajnie się uzupełniają, ale imbir z cytryną to już mega smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń