Pasta z tuńczyka z bazylią
Uwielbiam ryby i świeże zioła. Wymyśliłam kilka wariantów pasty z tuńczyka i cały czas czegoś mi w nich brakowało. Aż do czasu, gdy powstał ten przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Świeża bazylia idealnie komponuje się nie tylko z pomidorami, ale jak się okazuję także z tuńczykiem. Jeśli lubicie ryby, polecam wam tą pożywną i aromatyczną pastę, szczególnie z domowym, pełnoziarnistym pieczywem.
Składniki:
1 puszka (170 g) tuńczyka w kawałkach w oleju
3 jajka na twardo
2 małe ogórki kiszone lub małosolne
pół pęczka bazylii
1 łyżeczka majonezu
sól
czarny pieprz z młynka
Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Jajka na twardo ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną bazylię siekamy. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
też taką robię, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńJa też! ;)
Usuń