Ta sałatka idealnie nadaje się do dań rybnych, wszelkiego rodzaju sosów mięsnych czy po prostu do tradycyjnego niedzielnego schabowego. Swój niezwykły smak zawdzięcza niewielkiemu dodatkowi majonezu, który nadaje jej lekko pikantnego i bardzo ciekawego smaku. Dla urozmaicenia możecie dodać do niej wcześniej namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę lub drobno pokrojone suszone śliwki.
Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 jabłko
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki lub nać selera (opcjonalnie)
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i kroimy drobno. Marchew oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz oraz majonez. Posypujemy natką pietruszki lub selera. Schładzamy.
Cześć Ola tu Ania(punca),robiłam wczoraj tą surówke,pyszna.
OdpowiedzUsuńCiesze się,że masz bloga,na pewno często będe tu zaglądać,pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam do mojej kuchni jak najczęściej, zawsze będziesz tu miłym gościem ;)
UsuńDziękuję,na pewno będę zaglądać,wczoraj robiłam Twoje żeberka smażone,pychota :)
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam, że majonez i kiszona kapusta to wielkie nieporozumienie. Okazuje się że nie ! Ta surówka z majonezem to mistrzostwo świata !!!!
OdpowiedzUsuńSurówka pycha, moj 6 letni syn uwielbiam kiszoną kapustą 😊
OdpowiedzUsuń