wtorek, 7 lutego 2012

Zapiekanka ze szpinakiem i serem

Do tej zapiekanki możecie wykorzystać dowolny makaron, w tym także makaron do lasagne lub po prostu resztki makaronów, które zalegają wam w kuchennych szafkach. Ta zapiekanka jest idealna w zimowy czas, kiedy nasz organizm potrzebuje zwiększonej dawki energii. Często robię zapiekanki, bo są szybkie w wykonaniu, pożywne i pyszne. Szpinak uwielbiam, a jeśli wy za nim nie przepadacie, gorąco zachęcam do wypróbowania go właśnie w takim wydaniu. Jestem przekonana, że dołączycie do grona jego wielbicieli. W wersji dla wegetarian polecam zrobienie zapiekanki bez dodatki boczku, a jedynie z samym szpinakiem i serem, będzie równie wyborna...


Składniki:
250 g makaronu świderki z pszenicy durum (lub innego grubego)
450 g mrożonego szpinaku (lub świeżego)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
100 g wędzonego surowego boczku
100 g serka topionego (edamski)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos serowy:
2 łyżki dobrego masła
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka pełnotłustego 
100 g serka topionego (edamski)
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
Dodatkowo:
15 dag żółtego sera (gouda)



Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy do zrumienienia. Do podsmażonego boczku wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy. Dorzucamy zamrożony szpinak, przykrywamy pokrywką i dusimy do rozmrożenia. Dodajemy pokrojony serek topiony i przyprawy, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. W drugim rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i sporządzamy zasmażkę. Zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy. Dodajemy serek topiony i doprawiamy. Cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy naprzemiennie ser, szpinak, warstwa sosu i starty żółty ser. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Na górną warstwę dajemy makaron i sos i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20 min. w 175 stopniach. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo spodobało mi się w Twojej kuchni;) Chyba zostanę tu trochę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, zostań nawet na dłużej, będą same pyszności :)

      Usuń
  2. robię prawie identyczną :) wyśmienicie smakuje jak się doda do tego brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być świeży szpinak, obrodził na działce i nie mam już pomysłów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może być świeży szpinak. Zachęcam do przejrzenia zakładki szpinak na blogu - znajdziesz tam mnóstwo inspiracji na pyszne dania ze szpinakiem :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...