wtorek, 31 stycznia 2012

Sałatka z tuńczyka z ryżem jaśminowym

Tuńczyk to jedna z moich ulubionych ryb. Zawsze mam w lodówce zapuszkowaną sztukę w sosie własnym lub oleju. To zdrowy składnik smacznej sałatki, pożywnego obiadu, czy pasty kanapkowej.



Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (może być rozdrobniony)
1 torebka ryżu jaśminowego
kawałek białej części pora
3 jajka na twardo
1/2 strąka czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy (ok. 285g)
2-3 ogórki konserwowe 
1 łyżka majonezu
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Jajka i paprykę kroimy w kostkę, pora posiekać. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy. Schładzamy. Do sałatki możemy dodać świeżą natkę pietruszki. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Musiała smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często wracam do tego smaku, robiłam ją też na większe imprezy na kilkanaście osób i miała branie ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...