Składniki:
30 dag kabanosów
1 duża czerwona papryka
1 słoik cebulek perłowych lub złocistych (170 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik ogórków do koreczków (370 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik oliwek zielonych z papryką lub czarnych (200g po odsączeniu z zalewy)
ok. 40 dag sera gouda
Dodatkowo:
1 kształtna biała kapusta (waga ok. 2,5 kg)
wykałaczki
folia aluminiowa
1 duża czerwona papryka
1 słoik cebulek perłowych lub złocistych (170 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik ogórków do koreczków (370 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik oliwek zielonych z papryką lub czarnych (200g po odsączeniu z zalewy)
ok. 40 dag sera gouda
Dodatkowo:
1 kształtna biała kapusta (waga ok. 2,5 kg)
wykałaczki
folia aluminiowa
Kapustę dzielimy na równe połówki. Jedną połówkę owijamy folią aluminiową. Paprykę i ser kroimy w kostkę. Kabanosa dzielimy na talarki. Pozostałe składniki odsączamy z zalewy. Składniki nabijamy na przemian na wykałaczki, pozostawiając trochę pustej przestrzeni z obu stron wykałaczek. Gotowe koreczki wbijamy ściśle jeden koło drugiego w kapustę. Smacznego!
Wypróbowałam, wszyscy podjadali, bardzo fajny pomysł, bajer na stole :-)
OdpowiedzUsuńsuper pięknie wygląda,wypruję go w tego sylwestra.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa czy nie ma problemu z oderwaniem tego od kapusty?
OdpowiedzUsuńNie ma absolutnie z tym problemu, trzeba tylko pamiętać, aby zostawić trochę "pustej" wykałaczki z obu stron, aby łatwo było koreczki wbić i łatwo wyciągać.
UsuńDzięki za pomysł:) Zwykle robiłam w jabłku ale na większą impreze kapusta jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńTo te koreczki wbijamy w kapustę owinięta folia?
OdpowiedzUsuńTak, w połówkę kapusty owiniętej folią.
Usuń