Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie się prezentuje i możecie użyć do niej dowolnych sezonowych owoców :) Delikatne wnętrze panna cotta z mleczkiem kokosowym i jagodami idealnie współgra ze słodkim spodem na bazie ciastek oreo :) Zróbcie koniecznie :)
Składniki (na formę 26 cm):
Spód:
300 g ciastek oreo
60 g masła
40 g gorzkiej czekolady
Panna cotta:
500 ml śmietanki 30%
250 ml mleka kokosowego
200 g jagód
5 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
2 pełne łyżki żelatyny
Do dekoracji:
200 g truskawek
100 g czereśni
kilka jeżyn
Spód:
300 g ciastek oreo
60 g masła
40 g gorzkiej czekolady
Panna cotta:
500 ml śmietanki 30%
250 ml mleka kokosowego
200 g jagód
5 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
2 pełne łyżki żelatyny
Do dekoracji:
200 g truskawek
100 g czereśni
kilka jeżyn
1 łyżka jagód
1 nektarynka
2 morele
listki mięty
1 nektarynka
2 morele
listki mięty
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka zmiksować na piasek. Do ciastek dodać płynne masło z czekoladą. Wymieszać do powstania "mokrego piasku". Wysypać na formę do tarty i dokładnie wylepić spód i boki, dociskając np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. W rondlu podgrzać (ale nie doprowadzić do zagotowania) śmietanę z mlekiem kokosowym, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do gorącej śmietany dodać żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą. Jagody zblendować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek. Dodać do przestudzonej panna cotty i wymieszać. Tężejącą panna cottę wylać na spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować owocami i świeżą miętą. Wyjąć z lodówki na ok. 20 minut przed krojeniem, aby tarta miała temperaturę pokojową. Smacznego!
Rady: Do panna cotty można użyć mrożonych jagód, które należy wcześniej rozmrozić. Z soku jagodowego możecie zrobić wzorek nakrapiając wierzch tarty kropelkami i rozsmarowując je wykałaczką. Jeśli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor fioletowy panna cotty zwiększcie ilość jagód, zwiększając jednocześnie ilość żelatyny. Jeśli używacie laski wanilii należy przeciąć ją na pół, wydrążyć nożem miąższ i wraz z całą laską dodać do śmietany. Laskę wanilii usunąć po zagotowaniu.
O matko. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo piękne to zdobienie :-) Uczta dla oczu i dla podniebienia zapewne też. Pozdrawiam - Marzena
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń