wtorek, 28 czerwca 2022

Kokosowo-jagodowa tarta panna cotta z owocami (bez pieczenia)

Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie się prezentuje i możecie użyć do niej dowolnych sezonowych owoców :) Delikatne wnętrze panna cotta z mleczkiem kokosowym i jagodami idealnie współgra ze słodkim spodem na bazie ciastek oreo :) Zróbcie koniecznie :) 

Składniki (na formę 26 cm):
Spód: 
300 g ciastek oreo
60 g masła 
40 g gorzkiej czekolady 
Panna cotta: 
500 ml śmietanki 30%
250 ml mleka kokosowego 
200 g jagód
5 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii 
2 pełne łyżki żelatyny 
Do dekoracji: 
200 g truskawek 
100 g czereśni 
kilka jeżyn
1 łyżka jagód
1 nektarynka 
2 morele
listki mięty




Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka zmiksować na piasek. Do ciastek dodać płynne masło z czekoladą. Wymieszać do powstania "mokrego piasku". Wysypać na formę do tarty i dokładnie wylepić spód i boki, dociskając np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. W rondlu podgrzać (ale nie doprowadzić do zagotowania) śmietanę z mlekiem kokosowym, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do gorącej śmietany dodać żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą. Jagody zblendować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek. Dodać do przestudzonej panna cotty i wymieszać. Tężejącą panna cottę wylać na spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować owocami i świeżą miętą. Wyjąć z lodówki na ok. 20 minut przed krojeniem, aby tarta miała temperaturę pokojową. Smacznego! 

Rady: Do panna cotty można użyć mrożonych jagód, które należy wcześniej rozmrozić. Z soku jagodowego możecie zrobić wzorek nakrapiając wierzch tarty kropelkami i rozsmarowując je wykałaczką. Jeśli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor fioletowy panna cotty zwiększcie ilość jagód, zwiększając jednocześnie ilość żelatyny. Jeśli używacie laski wanilii należy przeciąć ją na pół, wydrążyć nożem miąższ i wraz z całą laską dodać do śmietany. Laskę wanilii usunąć po zagotowaniu. 

3 komentarze:

  1. Bardzo piękne to zdobienie :-) Uczta dla oczu i dla podniebienia zapewne też. Pozdrawiam - Marzena

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...