czwartek, 27 stycznia 2022

Zupa krem z ziemniaków z pesto i chrupiącym salami

Pyszna, pożywna, typowo zimowa zupa z ziemniakami w roli głównej. Podana z pesto ze szpinaku i pokruszonymi chrupiącymi, kawałkami salami ;) Zapewniam Was, że takie połączeni nadaje tej, dość prostej zupie ciekawego charakteru ;) Pesto możecie zrobić także z pietruszki czy rukoli, w każdym wydaniu smakować będzie pysznie ;) Nadmiar pesto można potem z powodzeniem wykorzystać do tostów, makaronu czy klusek :) 

Składniki: 
Zupa: 
500 g żółtych ziemniaków (waga po obraniu)
1 litr rosołu (lub bulionu drobiowo-wołowego) 
2 łyżki masła 
1 biała część średniego pora 
3 ząbki czosnku 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
100 ml śmietany 30%
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
sól (do smaku) 
Pesto: 
3 garście szpinaku 
50 ml oleju słonecznikowego 
3 łyżki ziaren słonecznika 
4 łyżki starego parmezanu 
1 ząbek czosnku 
sól (do smaku) 
Dodatkowo: 
6 dużych plastrów salami 




Zupa: W garnku rozpuścić masło. Dodać drobno pokrojonego pora. Zeszklić, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę podsmażyć i dodać rosół (bulion). Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i całość zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i chwilę podgrzać. 
Pesto: Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Jeśli pesto jest za gęste, dolać trochę zimnej wody. 
Salami: Salami smażyć na suchej patelni, do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a plastry będą chrupiące. Salami ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do ostygnięcia. Pokruszyć na kawałki. 
Zupę podawać z pesto i salami. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...