środa, 26 stycznia 2022

Kotlety jaglane z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Kotlety, które powstały z tego, co akurat miałam pod ręką ;) Mega smaczne połączenie kaszy jaglanej, tuńczyka, suszonych pomidorów i kilku innych dodatków. Podane z lekką sałatką stanowią syty i pełnowartościowy posiłek :) Warto przyprawić je od serca - spora ilość pieprzu zagra tu idealnie :) Świetnie smakują tuż po usmażeniu, jak i na zimno - solo lub z pieczywem :) Zajadajcie na zdrowie :) 

Składniki (na 7 sztuk): 
100 g suchej kaszy jaglanej 
1 puszka (130 g po odsączeniu) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
1 mała cebula 
1 ząbek czosnku 
8 suszonych pomidorów 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 duże jajko 
2-3 łyżki bułki tartej
sól (do smaku) 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki tymianku 
Dodatkowo:
olej (do smażenia)
bułka tarta (do panierowania) 




Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą, gotować w osolonym wrzątku pod przykryciem ok. 20 minut. Odcedzić, porządnie odsączyć i przestudzić. Na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać do kaszy. Tuńczyka odsączyć z zalewy przełożyć do pozostałych składników. Dodać posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek i przyprawić do smaku. Masę schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Schłodzoną masę wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Zwilżonymi rękami formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć do zarumienienia z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...