Jesień pachnie jabłkami z cynamonem :) Zgadzacie się? Obok tradycyjnych ciach z jabłkami, jak szarlotka (KLIK), jabłecznik królewski (KLIK) czy jabłkowy tort (KLIK) warto przygotować taki pyszny deser, który z powodzeniem można spałaszować także na śniadanie :) Banalnie prosty w przygotowaniu, aromatyczny i pyszny. Na osłodę jesieni w sam raz ;)
Składniki (na 3 porcje):
2 duże jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
100 g zbożowych ciasteczek czekoladowych
bita śmietana
20 g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
100 g zbożowych ciasteczek czekoladowych
bita śmietana
20 g orzechów włoskich
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na większą kostkę. Przełożyć na patelnię lub do małego rondelka posypać cynamonem, dodać cukier i łyżkę wody. Krótko podsmażyć, do czasu, aż jabłka będą lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Całkowicie wystudzić. Do jogurtu dodać miód i wymieszać. Ciastka rozkruszyć w malakserze na piasek. Orzechy drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Do pucharków wsypać ciastka, dodać jogurt i prażone jabłka. Udekorować bitą śmietaną i posypać zmielonymi orzechami. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)