niedziela, 17 października 2021

Pad thai z kurczakiem

Pad thai to nic innego jak smażony tajski makaron z dodatkami i jajkiem. Taki tajski street food, który zachwyca swoim smakiem i aromatem :) To jedno z tych dań, które niesie radość i...uzależnia :D Do tej podstawowej wersji możecie dorzucić tofu lub krewetki ;) Koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę :D 

Składniki (na 3 porcje):
200 g makaronu ryżowego 5 mm
1 średnia, pojedyncza pierś z kurczaka 
2 małe jajka lub 1 duże
1/2 szklanki kiełków fasoli mung 
1 mała szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego 
Sos: 
1 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca 
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki 
3 łyżeczki cukru trzcinowego 
1/2 papryczki chili 
Dodatkowo: 
2 cebule dymki 
płatki chili (opcjonalnie)
3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
1 limonka 
3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych




Składniki sosu zmiksować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ok. 4 minuty lub namoczyć w zimnej wodzie (bez gotowania) przez 4 godziny. Ugotowany makaron odcedzić, zahartować i polać olejem ryżowym. Wymieszać. 
W woku rozgrzać olej, dodać pokrojoną na cienkie plasterki szalotkę oraz czosnek, krótko przesmażyć. Dodać pokrojoną na cienkie plastry pierś z kurczaka. Zwiększyć gaz i smażyć ok. 2 minuty. Dodać sos, makaron i kiełki. Wymieszać. Zmniejszyć gaz, zawartość patelni zsunąć na bok i wbić jajka, rozmieszać je i kiedy zaczną się ścinać połączyć z makaronem. Pad thai podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać posiekaną dymką ze szczypiorem, kolendrą, płatkami chili (opcjonalnie), posiekanymi orzeszkami ziemnymi i skropić sokiem z limonki. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...