Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek czy świeżych bułek. Świetnie sprawdzi się także w wytrawnych przekąskach ze serem kozimi i orzechami. Słodka, z wyczuwalnymi charakterystycznymi pestkami i aromatem pomarańczy. Poezja smaku :) Koniecznie spróbujcie ;)
Składniki (na 4 słoiczki o poj. ok. 200ml):
1 kg fig (ok. 16 sztuk)
220 g (1 szklanka) cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 kg fig (ok. 16 sztuk)
220 g (1 szklanka) cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Figi umyć i osuszyć, odciąć górne końcówki. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z pomarańczy i cytryny. Zasypać cukrem i dodać cukier waniliowy. Całość podgrzewać na bardzo małym gazie ok. 15 minut. Całość zblendować. Gotować (bez przykrycia) na małym gazie co jakiś czas mieszając przez ok. 45 minut, aż odparuje większość płynu, a konfitura będzie gęsta. Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do wymytych, wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
Rady: Konfiturę można także gotować partiami przez 2 dni, dzięki temu będzie miała głębszy smak.
Jeśli planujecie przechować konfiturę dłużej niż 4 miesiące, słoiki można zapasteryzować przez ok. 20 minut.
Przepis ciekawy na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMnie również bardzo zaciekawił ten przepis, jak również dżem z winogron. Akurat moje są gotowe do zerwania. Chętnie wypróbuję obydwa. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
Usuń