niedziela, 19 września 2021

Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek czy świeżych bułek. Świetnie sprawdzi się także w wytrawnych przekąskach ze serem kozimi i orzechami. Słodka, z wyczuwalnymi charakterystycznymi pestkami i aromatem pomarańczy. Poezja smaku :) Koniecznie spróbujcie ;) 


Składniki (na 4 słoiczki o poj. ok. 200ml): 
1 kg fig (ok. 16 sztuk)
220 g (1 szklanka) cukru 
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
skórka otarta z 1 pomarańczy 
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 




Figi umyć i osuszyć, odciąć górne końcówki. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z pomarańczy i cytryny. Zasypać cukrem i dodać cukier waniliowy. Całość podgrzewać na bardzo małym gazie ok. 15 minut. Całość zblendować. Gotować (bez przykrycia) na małym gazie co jakiś czas mieszając przez ok. 45 minut, aż odparuje większość płynu, a konfitura będzie gęsta. Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do wymytych, wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Smacznego! 

Rady: Konfiturę można także gotować partiami przez 2 dni, dzięki temu będzie miała głębszy smak. 
Jeśli planujecie przechować konfiturę dłużej niż 4 miesiące, słoiki można zapasteryzować przez ok. 20 minut. 

4 komentarze:

  1. Przepis ciekawy na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie również bardzo zaciekawił ten przepis, jak również dżem z winogron. Akurat moje są gotowe do zerwania. Chętnie wypróbuję obydwa. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...