niedziela, 25 lipca 2021

Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Jeśli raj miałby smak, smakowałby jak te grzanki :P Połączenie wprost niebiańskie :D Chrupiąca ciabatta, słodkie pomidory, delikatna mozzarella, wyraziste pesto z rukoli i cieknące żółtko :) Istna rozpusta ;) Zaserwujcie sobie takie grzanki nie tylko od święta ;) 


Składniki (na 2 porcje): 
2 bułki ciabatty
1 łyżka oliwy z oliwek
Pesto z rukoli:
1 1/2 szklanka rukoli
1/4 szklanki liści bazylii 
2 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu) 
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżki podprażonych ziaren słonecznika
1 mały ząbek czonsku
sól (do smaku) 
Dodatkowo: 
12 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
125 mozzarelli 
kilka listków bazylii 
kilka liści rukoli 
2 jajka
1 łyżka octu
świeżo zmielony pieprz
świeżo zmielona sól morska 




Składniki pesto zblendować. Ciabatty przekroić na połówki, posmarować za pomocą pędzelka oliwą i podpiec na patelni grillowej, w piekarniku lub w tosterze. Grzanki obficie posmarować pesto. Ułożyć kilka liści rukoli, pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz pokrojone na plasterki pomidorki. W litrowym rondlu zagrzać wodę i dodać ocet. Jajko wbić do filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i zamieszać łyżką, tak, aby powstał wir. Jajko delikatnie wylać w sam środek lekko kręcącego się wiru. Gotować ok. 2 minut, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jajko odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na grzance. Posypać pieprzem i solą. Smacznego! 

Rady: Jeśli rano macie mało czasu, pesto możecie również przygotować dzień wcześniej, przełożyć do słoiczka i zalać niewielką ilością oliwy, aby nie ściemniało.

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...