Coś dla wielbicieli mocno czekoladowych smaków :) To ciacho nie jest za słodkie, więc jeśli preferujecie słodsze smaki możecie dodać więcej cukru ;) Przygotowuje się je naprawdę szybką, najwięcej czasu zajmuje drylowanie czereśni, reszta nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Dzięki dodatkowi oleju ciacho jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Czekolada i czereśnie to mariaż doskonały :)
Składniki:
255 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
30 g (ok. 3 łyżek) gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 duże jajka
220 g (1 szklanka) cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
125 ml (1/2 szklanki) oleju
125 ml (1/2 szklanki) mleka
150 g gorzkiej czekolady 64%
500 g czereśni
Czereśnie umyć osuszyć i wydrylować, pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem, solą, sodą i kakao przesiać. Czekoladę posiekać. Jajka wbić do miski i zmiksować na puszysto stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek dodać partiami mąkę z dodatkami oraz olej i mleko. Do ciasta wsypać 3/4 posiekanej czekolady. Ciasto przelać do blaszki (24 cm x 29 cm) na wierzchu poukładać czereśnie i posypać resztą czekolady. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja, wilgotne, mięciutkie i baaardzo czekoladowe. Pycha. Ja dodałam trochę mniej cukru.
OdpowiedzUsuń