środa, 25 listopada 2020

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Pyszna, pożywna, aromatyczna i kremowa zupa z dyni to niekwestionowana królowa wśród jesiennych zup ;) Krem z dyni można przygotować na wiele sposobów, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką tej pierwszej opcji. Dynia świetnie współgra z pikantnymi przyprawami, stąd nie mogło zabraknąć ich w tym przepisie. Dodatek mleka kokosowego nadaje zupie wyrazistego smaku, konkretnie go podkręca, a zarazem świetnie równoważy pikantność przypraw. 


Składniki: 

600 g dyni (dowolna odmiana - waga po obraniu)  

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki ryżu basmati

250 ml mleka kokosowego 

1 l bulionu warzywnego 

50 g masła 

1 łyżka oliwy z oliwek

sól (do smaku) 

chili (do smaku)

1/2 łyżeczki imbiru 

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki curry 

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 

Do podania:

podprażone pestki dyni 

płatki chili 



W garnku rozpuścić masło z oliwą. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją przez kilka minut. Dodać imbir, chili, kurkumę, curry oraz gałkę muszkatołową. Chwilę podsmażyć całość. Dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę dynię. Całość zalać bulionem, dodać ryż i mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu do miękkości dyni i ryżu. Zblendować na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie podgrzać i ewentualnie doprawić solą. Podawać gorącą z  pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni, groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego! 





1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...