Pyszna, niezwykle aromatyczna owsianka na mleku migdałowym z mandarynkami i miodem to pożywne i bardzo zdrowe jesienne śniadanie. Aby skrócić czas przygotowania go rano, możecie dzień wcześniej zalać płatki mlekiem i wstawić do lodówki. Przez noc płatki zmiękną i napęcznieją, a tak przygotowaną owsiankę wystarczy tylko krótko podgrzać. Zajadajcie na zdrowie :)
Składniki:
2/3 szklanki płatków owsianych
250 ml mleka migdałowego
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki wiórek kokosowych
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki miodu
1 mandarynka
Oooo pysznie. Jestem fanką owsianek i jem je na różne sposoby. Mleko migdałowe już mi się zdarzało użyć, ale mandarynek nie praktykowałam. Muszę spróbować dokładnie tak, jak zostało przedstawione to w tym przepisie. Dobrze jest się czymś dodatkowo zainspirować. Na ten okres, który teraz mamy to fajne rozwiązanie. A jeśli chodzi o zostawienie płatek na noc, to świetny pomysł, który następnego dnia, skraca czas przygotowania owsianki. Też tak robię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę ;)
OdpowiedzUsuń