niedziela, 22 listopada 2020

Migdałowo-piernikowa owsianka z mandarynkami

Pyszna, niezwykle aromatyczna owsianka na mleku migdałowym z mandarynkami i miodem to pożywne i bardzo zdrowe jesienne śniadanie. Aby skrócić czas przygotowania go rano, możecie dzień wcześniej zalać płatki mlekiem i wstawić do lodówki. Przez noc płatki zmiękną i napęcznieją, a tak przygotowaną owsiankę wystarczy tylko krótko podgrzać. Zajadajcie na zdrowie :) 


Składniki:

2/3 szklanki płatków owsianych 

250 ml mleka migdałowego 

1 łyżka rodzynek

1 łyżeczka nasion chia

2 łyżeczki wiórek kokosowych 

1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 

2 łyżeczki miodu 

1 mandarynka 



Płatki owsiane wymieszać z chia, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Zalać mlekiem i wstawić do lodówki na noc lub podgrzać na wolnym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, aż owsianka będzie gęsta i wchłonie mleko. Pod koniec gotowania dodać przyprawę do piernika. Wymieszać. Owsiankę przełożyć do miski i dodać pokrojone mandarynki oraz miód do smaku. Jeść na ciepło lub na zimno. Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Oooo pysznie. Jestem fanką owsianek i jem je na różne sposoby. Mleko migdałowe już mi się zdarzało użyć, ale mandarynek nie praktykowałam. Muszę spróbować dokładnie tak, jak zostało przedstawione to w tym przepisie. Dobrze jest się czymś dodatkowo zainspirować. Na ten okres, który teraz mamy to fajne rozwiązanie. A jeśli chodzi o zostawienie płatek na noc, to świetny pomysł, który następnego dnia, skraca czas przygotowania owsianki. Też tak robię.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...