Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotlety bezmięsne to świetna opcja na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Powstały z tego, co akurat miałam pod rękę, ale zapewniam Was, że zasmakują nawet miłośnikom dań mięsnych ;) Kotlety te świetnie smakują z sosem czosnkowym lub klasycznym tzatziki, ale równie dobrze możecie podać je po prostu z ketchupem.
Składniki (na 8 kotletów):
400 g brokuła (same różyczki)
4 duże jajka na twardo
50 g kaszy jaglanej
100 g sera cheddar
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 duże jajko
4 łyżki bułki tartej
Do panierowania:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki sezamu
olej (do smażenia)
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz (do smaku)
Sos: Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia. Kotlety: Kaszę przepłukać i zalać wodą w proporcji 1:2. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż wchłonie płyn. Wystudzić. Brokuła ugotować (najlepiej na parze) lub w osolonej wodzie przez kilka minut, do czasu, aż będzie al dente. Dokładnie osuszyć i wystudzić. Posiekać drobno i przełożyć do miski. Dodać starte na grubych oczkach jajka i ser cheddar. Dodać wystudzoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojoną na drobną kostkę i podsmażoną na oleju cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masę wstawić na ok. 40 minut do lodówki, by się związała. Mokrymi dłońmi formować kotlety i obtaczaj je w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Podawać lekko przestudzone z sosem czosnkowym. Smacznego :)
Wyglądają bardzo apetycznie ;)!
OdpowiedzUsuń