piątek, 31 lipca 2020

Jagodowy sernik na zimno z mlekiem kokosowym i bezami

Uwielbiam serniki na zimno chyba w każdym wydaniu ;) Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Latem, kiedy owoców sezonowych mamy pod dostatkiem warto cieszyć się ich smakiem w pysznych deserach. Ten jagodowy sernik nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie ;) Lekko kwaskowy, przełamany smakiem mleka kokosowego oraz słodyczą bez z pewnością znajdzie swoich małych i dużych zwolenników :) 


Składniki: 
Spód:
150 g maślanych herbatników
1/2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
80 g stopionego masła
Sernik: 
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego 
200 ml mleka kokosowego
400 g jagód
10 pełnych łyżek cukru pudru
3 pełne łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo do dekoracji:
bezy
1/3 szklanki jagód
25 g gorzkiej czekolady 






Ciasteczka rozkruszyć w robocie, dodać cukier, kakao i stopione masło. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrej ziemi. Ciastka wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) wyrównać i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem oraz mlekiem kokosowych. Jagody przebrać, opłukać i zblendować. Dodać do sernika i krótko zmiksować. Cały czas miksując wlewać żelatynę cienką strużką do masy serowej. Sernik przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować bezami, jagodami i startą czekoladę. Smacznego! 

12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam serniki na zimno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam czy mogą być mrożone jagody😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, należy je wcześniej rozmrozić

      Usuń
    2. Oczywiście, należy je wcześniej rozmrozić

      Usuń
  3. Mleko kokosowe to gęste z puszki czy płynne?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo musi się chłodzić? Bo u mnie mijają już 4h i nadal nie stężał😔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wszystko było robione wg przepisu sernik najlepiej zostawić do stężenia na kilkanaście godzin lub na całą noc.

      Usuń
  6. Czy mogę zamiast jagód dać borówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale kolor nie będzie taki intensywny, a może wyjść lekko brudnawy, więc polecałabym dać borówki w całości do sernika bez blendowania :) Wtedy też można zmniejszyć ilość żelatyny do 2 łyżek.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...