środa, 15 lipca 2020

Clafoutis z czereśniami

Clafoutis to francuski deser, który przygotuje się w zaledwie kilka minut. Specyficzna konsystencja tego wypieku, sprawi, że jeśli jeszcze nie próbowaliście tego deseru, pokochacie go lub wręcz przeciwnie ;) Ciasto przygotowuje się podobnie do ciasta naleśnikowego jednak z dodatkiem cukru. Po upieczeniu deser przypomina pieczonego naleśnika o konsystencji gęstego budyniu. Można podawać go według uznania na ciepło (wtedy będzie mieć bardziej budyniową konsystencję) lub na zimno. Czereśnie warto wcześniej wydrylować, choć są i wersje tego deseru z owocami z pestkami ;) Czereśnie możecie zastąpić innymi, sezonowymi owocami np. malinami czy morelami. Deser możecie przygotować w jednym większym naczyniu żaroodpornym i po lekkim ostudzeniu kroić jak tartę na trójkąty, jednak według mnie praktyczniejsza forma to zapiekanie owoców w mniejszych kokilkach. Clafoutis to także świetna opcja na słodkie śniadanie na ciepło. Pieczcie, próbujcie, smakujcie... ;)


Składniki:
400 g czereśni (bez pestek)
3 duże wiejskie jajka

80 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
100 g mąki
100 ml śmietany 30 %
150 ml mleka 3,2 %
Dodatkowo:
1/2 łyżki masła (do wysmarowania kokilek/formy)
cukier puder (do posypania)





Kokilki lub formę do zapiekania o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Na dnie ciasno poukładać czereśnie.
Jajka wbić do miski dodać sól, cukier i cukier waniliowy. Ubić trzepaczką lub mikserem do lekkiego podwojenia objętości. Dodać mąkę, mleko oraz śmietanę i ponownie ubić. Owoce delikatnie zalać ciastem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!


4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...