poniedziałek, 23 marca 2020

Sernikowo-truskawkowy deser z szklankach

Prosty w wykonaniu i bardzo efektowny deser z twarogu i świeżych lub mrożonych truskawek. Lekki i nie za słodki :) Przepis idealny do przygotowania wspólnie z dziećmi :)  


Składniki (na ok. 6 porcji po 200ml):
Warstwa serowa:
300 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
150 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżka żelatyny 
1/3 szklanki gorącej wody 
Warstwa truskawkowa:
400 g truskawek 
3 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżka żelatyny 
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa 
Do dekoracji:
100 g truskawek
50 g borówek 
6 kostek posiekanej gorzkiej czekolady 



Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem. Miksować stopniowo dolewając żelatynę. Masę serową przelać do szklanek. Szklanki wstawić do lodówki "pod skosem" i pozostawić do stężenia na ok. 1 godzinę. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i przelać do szklanek. Szklanki ustawić w lodówce "pod skosem" w drugą stronę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i wlać do szklanek do pełna. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem deser udekorować truskawkami, borówkami oraz posiekaną czekoladą. Smacznego! 

Rady: Do ustawienia szklanek pod skosem świetnie nadadzą się tekturowe opakowania po jajkach :)

3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...