Dziś podrzucam Wam przepis na szybkie, jednogarnkowe, pożywne i bardzo pyszne danie z ryżem, piersią kurczaka i warzywami, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut. W tym daniu fajne jest to, że możecie wykorzystać składniki, które akurat macie pod ręką :) Świetnie smakuje tuż po przygotowaniu, jak i po odgrzaniu w dniu następnym :)
Składniki:
200 g (2 torebki) ryżu basmati
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała cebula
1 mała cukinia
1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku
1/2 puszki czerwonej fasoli z puszki
200 g mrożonej lub świeżej żółtej fasoli szparagowej
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki (do posypania)
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, curry, papryką oraz chili. Krótko podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz fasolkę szparagową. Wsypać ryż. Zalać wodą, w takiej ilości, aby zakryła składniki. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodać groszek, fasolę oraz łyżkę masła. Przemieszać i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Wyłączyć gaz, potrawkę przemieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
Rewelacja Olu. Gdzie można kupić ten ryż? Nabrałam ochoty na takie danie. Dużo zdrówka życzę
OdpowiedzUsuń