poniedziałek, 6 stycznia 2020

Tort brzoskwiniowy

Prosty, a zarazem efektowny tort brzoskwiniowy to pyszne połączenie śmietanowego kremu z mascarpone, puszystego biszkoptu oraz słodkich brzoskwiń. Dodatek gorzkiej czekolady idealnie współgra z pozostałymi składnikami. 
Tort powstał na 14 urodziny mojego syna, według jego zamysłu i przy aktywnej pomocy :D 

Wszystkiego najlepszego Krzysiu! :* ;) 



Składniki: 
według tego przepis (KLIK)
Krem:
700 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone 
8 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 śmietan fixy
Dodatkowo: 
1 puszka (820 g) brzoskwiń w syropie
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady 






Biszkopt upiec według podanego przepisu. Przekroić na 3 blaty. 
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i zmiksować przez chwilę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć 1/3 kremy oraz cząstki brzoskwiń. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, dodać 1/2 pozostałej porcji kremu i resztę brzoskwiń. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem. 
100 g czekolady gorzkiej oraz 50 g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć pasek na wysokość oraz obwód tortu. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka strunowego odciąć końcówkę. Na pasku "malować" płotek. Obwinąć nim tort i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Papier usunąć. Pozostałą część czekolady posiekać i udekorować wierzch tortu. Z papieru wyciąć kilka dłuższych prostokątów, pozostałą czekoladą w woreczku robić "płotki" i zwijać papier w rulon. Przełożyć na deskę i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Delikatnie usunąć papier. Rurki z czekolady ułożyć na wierzchu tortu. Udekorować brzoskwiniami. Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Super, będę robił na dzień babci!! Dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekała Pani, aż czekolada na tym papierze zgestnieje i wtedy zwijala? Nigdy nie robiłam takiego czegoś i zastanawiam się jak za to się zabrać, żeby nie splynela z papieru..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, chwilę po nałożeniu należy zwinąć ruloniki, z jeszcze płynną czekoladą i od razu wstawić je do lodówki do zastygnięcia.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...