Składniki:
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
2 duże ząbki czosnku
1 litr domowego bulionu warzywnego
300 g serków topionych śmietankowych
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka suszonej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (opcjonalnie - do smaku)
Dodatkowo:
4 kromki pieczywa przenno-żytniego
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki startego sera cheddar (do podania)
Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojone w kostkę pieczywo i paprykę słodką oraz ostrą. Smażyć do zarumienienia co jakiś czas mieszając.
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać bulionem. Dodać serki topione oraz przyprawy. Gotować mieszając zupę trzepaczką, aż do rozpuszczenia się serków. Kiełbaski pokrojone w plasterki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zupę podawać z grzankami i kiełbaskami oraz startym serem cheddar. Smacznego!
2 łyżki startego sera cheddar (do podania)
Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojone w kostkę pieczywo i paprykę słodką oraz ostrą. Smażyć do zarumienienia co jakiś czas mieszając.
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać bulionem. Dodać serki topione oraz przyprawy. Gotować mieszając zupę trzepaczką, aż do rozpuszczenia się serków. Kiełbaski pokrojone w plasterki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zupę podawać z grzankami i kiełbaskami oraz startym serem cheddar. Smacznego!
zupa na zimowy czas
OdpowiedzUsuń