wtorek, 3 grudnia 2019

Pekińskie gołąbki z kiełbaską, kaszą i sosem grzybowym

Gołąbki z kapusty pekińskiej mają tę zaletę, że nie wymagają długiego gotowania, a ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Można dusić je tradycyjnie w garnku, zapiec w piekarniku lub tak jak ja, ugotować do miękkości w parowarze. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania gołąbki są smaczniejsze i zachowują więcej wartości odżywczych. Farsz z kaszy oraz kiełbasy, podkręcony dodatkowo zeszkloną na maśle cebulą, ziołami i czosnkiem idealnie współgra z kremowym, grzybowym sosem. Całość stanowi pożywny i pyszny posiłek. Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu. 


Składniki:
1 duża kapusta pekńska
Farsz:
300 g kiełbasy z piersi kurczaka z Morlin
100 g kaszy jęczmiennej 
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
łyżka masła
Sos: 
400 g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
50 g suszonych grzybów
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka mąki 
50 ml płynnej śmietany 18%






W dużym, wysokim garnku zagotować wodę. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć w wodzie (na stoją), oddzielając kolejne liście. 

Farsz: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Przełożyć do kaszy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do kaszy. Farsz doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz czosnkiem. Na każdy liść pekinki (od górnej części - przeciwnej niż głąb) kłaść po 2 łyżki farszu i ciasno zwijać w gołąbka. Gołąbki przełożyć do parowaru lub garnka z wodą i gotować do miękkości kapusty. 
Sos: Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać oczyszczone, pokrojone świeże lub mrożone grzyby. Przesmażyć krótko. Suszone grzyby zmiksować na proszek i dodać do podsmażonych grzybów razem w przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Sos doprawić. Kilka łyżek sosu rozmieszać ze śmietaną i mąką. Całość wlać do sosu i gotować krótko do zgęstnienia. Gołąbki podawać z sosem. Smacznego! 



1 komentarz:

  1. Ale narobiłaś mi smaku! Z chęcią w najbliższych dniach spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...