Mocno rozgrzewające i bardzo sycące danie z ciecierzycą i kiełbasą w roli głównej. To połączenie kilku dobrze znanych przepisów - fasolki po bretońsku, leczo oraz strogonowa. Dzięki dodatkowi grillowanej kiełbasy danie nabiera niezwykłego, lekko "dymnego" posmaku. Aromatyczne przyprawy nadają mu odpowiedni, głęboki i pikantny smak. Danie to świetnie sprawdzi się na jesienny obiad. Dobrze smakuje zarówno na świeżo, jak i po odgrzaniu, w dniu następnym. Możecie podawać je z pieczywem, kluskami czy kaszą. Polecam :)
Składniki:
4 kiełbasy morlińskie z szynki
1 średnia cebula
800 g ciecierzycy z puszki (480 g) pod odsączeniu
300 g pieczarek
10 małych (lub 4 duże) ogórki konserwowe
500 g przecieru pomidorowego (passaty)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
cukier (do smaku)
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chili w proszku
Kiełbasę naciąć na krzyż i grillować na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub tradycyjnym grillu węglowym. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać oczyszczone i pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć na mocnym gazie do zarumienienia. Podlać niewielką ilością wody. Dodać odsączoną ciecierzycę, pokrojone na paseczki ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier, koncentrat oraz przyprawy. Kiełbasę pokroić na szersze plasterki i dodać do całości. Całość gotować ok. 15-20 minut. Podawać gorące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)