Składniki:
200 g rydzów
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Omlet:
3 wiejskie duże jajka
1 łyżka mleka
sól (do smaku)
1/2 łyżki masła
Rydze oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić na patelni i dodać olej. Z dymki odciąć szczypiorek. Cebulki pokroić na półplasterki, zeszklić na maśle, dorzucić rydze i smażyć na średnim ogniu do miękkości i zarumieniania. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Na patelni rozpuścić masło. Jajka roztrzepać z mlekiem i solą. Wlać na roztopione masło i smażyć na wolnym ogniu do ścięcia. Omlet przełożyć na drugą stronę i podsmażyć. Omleta przełożyć na talerz, dodać rydze i złożyć na pół. Posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)