Zupy kremy to jedna z pysznych i szybkich w przygotowaniu propozycji na obiad, lunch, kolację czy po prostu ciepły, pożywny posiłek w ciągu dnia. Kremowa, bardzo aromatyczna pikantna i zarazem lekko słodka zupa z pieczarek świetnie sprawdzi się także na uroczystych rodzinnych obiadach czy większych uroczystościach. Można podać ją z groszkiem ptysiowym lub z prażonymi ziarnami np. słonecznika. Polecam nie tylko na chłodniejsze, wrześniowe dni ;)
Składniki:
500 g pieczarek
1 1/2 litra drobiowo-wołowego rosołu lub bulionu warzywnego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki suchego ryżu basmati
pieprz i sól (do smaku)
1 łyżka masła
śmietana 30 % (do podania)
świeża natka pietruszki (do podania)
groszek ptysiowy (do podania)
Pieczarki umyć i oczyścić. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę na złoty kolor, dodać przeciśnięty czosnek oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć na mocnym gazie do odparowania płynu z pieczarek oraz mocnego zarumienienia się grzybów. Zawartość patelni przełożyć do garnka zalać bulionem i dodać ryżu. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać gorącą ze śmietaną, groszkiem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Rada: Dla wzmocnienia smaku i aromatu do zupy można dodać namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby (np. borowiki) wraz z wodą w której się moczyły. Zupę należy gotować wtedy nieco dłużej, do czasu, aż grzyby będą miękkie.
Mmmm jak tu pysznie i pięknie u Ciebie :D
OdpowiedzUsuńZ pewnością bedę zaglądać po inspiracje :D
Chętnie spróbuję, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń