niedziela, 8 września 2019

Zupa krem z pieczarek

Zupy kremy to jedna z pysznych i szybkich w przygotowaniu propozycji na obiad, lunch, kolację czy po prostu ciepły, pożywny posiłek w ciągu dnia. Kremowa, bardzo aromatyczna pikantna i zarazem lekko słodka zupa z pieczarek świetnie sprawdzi się także na uroczystych rodzinnych obiadach czy większych uroczystościach. Można podać ją z groszkiem ptysiowym lub z prażonymi ziarnami np. słonecznika. Polecam nie tylko na chłodniejsze, wrześniowe dni ;) 


Składniki: 
500 g pieczarek
1 1/2 litra drobiowo-wołowego rosołu lub bulionu warzywnego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki suchego ryżu basmati
pieprz i sól (do smaku)
1 łyżka masła
śmietana 30 % (do podania)
świeża natka pietruszki (do podania) 
groszek ptysiowy (do podania) 




Pieczarki umyć i oczyścić. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę na złoty kolor, dodać przeciśnięty czosnek oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć na mocnym gazie do odparowania płynu z pieczarek oraz mocnego zarumienienia się grzybów. Zawartość patelni przełożyć do garnka zalać bulionem i dodać ryżu. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać gorącą ze śmietaną, groszkiem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego! 

Rada: Dla wzmocnienia smaku i aromatu do zupy można dodać namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby (np. borowiki) wraz z wodą w której się moczyły. Zupę należy gotować wtedy nieco dłużej, do czasu, aż grzyby będą miękkie. 

3 komentarze:

  1. Mmmm jak tu pysznie i pięknie u Ciebie :D
    Z pewnością bedę zaglądać po inspiracje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbuję, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...