piątek, 21 czerwca 2019

Sałatka z bobem, fetą i sosem czosnkowo-koperkowym

Uwielbiam takie kolorowe, pożywne i pyszne sałatki z sezonowymi warzywami :) Idealna propozycja na lekki posiłek i prawdziwa bomba witaminowa. O tej porze roku warto sięgać po warzywa, które teraz mają wyjątkowy, głęboki smak. Bób to jedno z tych warzyw, na które czekam z utęsknieniem. Uwielbiam pod każdą postacią i w każdym wydaniu. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia smaków. Smacznego! :) 


Składniki: 
50 g roszponki
10 pomidorów paprykowych (u mnie żółte i czerwone)
1/4 strąka czerwonej papryki
200 g ugotowanego, obranego bobu
50 g sera feta
2 jajka na twardo
1/4 małej czerwonej cebuli
2 łyżki ziaren słonecznika
Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
łyżka posiekanego koperku 




Na talerzu ułożyć roszponkę. Dodać pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w kostkę paprykę, bób, pokrojone jajko i cebulę w piórkach. Całość posypać pokruszoną fetą oraz podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Składniki sosu wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Sałatkę polać sosem na chwilę przed podaniem. Smacznego! 

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...