Składniki:
2 średniej wielkości kalarepy
1 średniej wielkości por (biała część)
1 średni ziemniak
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
szczypta gałki muszkatołowej
sól i biały pieprz (do smaku)
1 łyżka masła
Do podania:
śmietana kremówka 30%
podprażone pestki słonecznika
chili w płatkach
świeży koperek
W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojonego na półplasterki pora. Dusić do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną na cienkie półplasterki kalarepę. Chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kalarepa będzie miękka. Zupę zestawić z ognia dodać gałkę muszkatołową i (ewentualnie) doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Zupę ponownie podgrzać do połączenia smaków. Podawać ze śmietaną, świeżym koperkiem, szczyptą płatków chili i pestkami słonecznika.
Rady: Wybierając kalarepę warto sięgać po te mniejsze i średniej wielkości okazy. Zbyt duże mogą być przerośnięte i twarde.
Zupę można także podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)