wtorek, 14 sierpnia 2018

Waniliowo-kakaowy sernik na zimno z winogronami

Uwielbiam serniki na zimno :) Są nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu, ale także idealne na letni deser. Kilka składników nieduży nakład pracy - jednym słowem dziecinnie proste ciacho, bez odpalania piekarnika ;) Winogrona z powodzeniem możecie zastąpić ulubionymi, sezonowymi owocami. 


Składniki: 
1 kg trzykrotnie mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
150 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej 
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
2 1/2 pełne łyżki żelatyny
Dodatkowo:
100 g okrągłych biszkoptów 
2 galaretki truskawkowe 
500 g bezpestkowych, zielonych winogron 



Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. W misce krótko miksujemy ser z cukrem, esencją oraz śmietanką. Cienką strużką wlewamy żelatynę cały czas miksując. Połowę masy serowej wykładamy na biszkopty i wstawiamy na chwilę do lodówki. Do pozostałej części dodajemy kakao i miksujemy. Kakaową masę wykładamy na wierzch i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. Na stężałym serniku układamy winogrona i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...