Składniki:
1 szklanka* mąki pszennej
szczypta soli
2 duże jajka
150 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
3 czubate łyżki cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
500 g truskawek
Dodatkowo:
olej (do smażenia)
cukier puder (do oprószenia)
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. W misce roztrzepać jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać podrośnięty rozczyn oraz mąkę. Całość wymieszać dokładnie trzepaczką. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką porcję oleju. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju usunąć za pomocą ręcznika papierowego. Gorące racuchy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Idealne na śniadanie :) Bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają!!
OdpowiedzUsuńWszystkie Twoje przepisy wyglądają mega apetycznie i zachęcająco, ale te racuchy to na pewno niebo w gębie. Sezon truskawkowy w pełni i patrząc na nie, aż mam ochotę spróbować. Coś niesamowitego, a Twój talent kulinarny jest godzien pochwały. Musimy koniecznie wypróbować zarówno ten przepis, jak i przepis na drożdżówki z truskawkami i rabarbarem. Pozdrawiam i mam nadzieje na kolejny przepis już niebawem! ;)
OdpowiedzUsuńNie tylko dobre na śniadanie, ale także na mase :D
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie, czy aby zabrać do pracy. Uwielbiam tego typu rzeczy, można je zabrać praktycznie wszędzie ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://bitasmietanka.blogspot.com
Wyglądają przecudownie <3
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że marzą mi się takie racuchy na sam ich widok <3
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com