Składniki:
1 kg trzykrotnie mielonego sera twarogowego (z wiaderka)
8 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 galaretka szafirowa (wieloowocowa)
1 1/2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
100 g okrągłych biszkoptów
2 galaretki niebieskie (wieloowocowe)
125 g borówek
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i pozostawić do przestudzenia. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodać 5 łyżek cukru pudru oraz ekstrakt. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę serową przełożyć na biszkopty. Wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Szafirową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (3/4 szklanki), przestudzić. Drugą porcję sera zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Cienką strużką wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na tężejącą jasną masę serową wylać masę szafirową. Ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu sernika ułożyć borówki. Niebieskie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić. Tężejące galaretki wylać na wierzch sernika. Wstawić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Rady: Aby borówki nie podniosły się do góry, należy lekko docisnąć je do sernika, następnie zalać kilkoma łyżkami galaretki i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Potem wylać na wierzch sernika pozostałą część galaretki.
ależ to smerfnie wyglada :) musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńTaki właśnie był :)
UsuńPiekny tort. Stad widze, że pyszny :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Było pysznie :)
UsuńCzy może Pani polecić jakiś konkretny twaróg?
OdpowiedzUsuńDo serników na zimno można użyć większości dostępnych na rynku serów z wiaderka. Sama używam różnych ;) Większe znaczenie ma wybór sera w przypadku sernika pieczonego. Pozdrawiam.
UsuńChyba nie wszystkich dostepnych serów.😕mi sernik nie wyszedł.
UsuńCo dokładnie nie wyszło? Nie stężał? Jeśli tak to nie wina sera, ale żelatyny, być może rozpuszczona była we wrzącej wodzie i straciła właściwości żelujące?
UsuńJuz to czuje skwar a ja wcinam pyszny zimny deser pycha a wygląda oblednie
OdpowiedzUsuńI nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;) Polecam gorąco :D
UsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do spróbowania :)
UsuńWkrótce sama też sobie zrobię ☺pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńSuper ;) Życzę smacznego :)
UsuńA gdzie kupiona galaretka niebieska
OdpowiedzUsuńW mniejszym sklepie spożywczym. Myślę, że bez problemu jest dostępna w większych i mniejszych marketach.
UsuńDziekuje
UsuńSzukałam niebieskiej galaretki w dwóch dużych marketach i niestety nie było, kupiłam więc cytrynowe
UsuńJa w Tesco kupilam
UsuńTej żelatyny ma byc 1,5 opakowania tak? ;-)
OdpowiedzUsuń1,5 łyżki tak jak w przepisie ;)
UsuńJakiej formy Pani używa, że po wyjęciu tak ładnie się prezentuje? Ma idealny kształt:)!
OdpowiedzUsuńTo tortownica z silikonową obręczą i szklanym dnem :)
Usuńczy mozna uzyc ser bez laktozy ?
OdpowiedzUsuńNie robiłam sernika na serze bez laktozy, ale myślę, że nie wpłynie to znacząco na smak czy konsystencję sernika. Można spróbować.
UsuńTak można, mój mąż nie może laktozy i wszystko robię na produktach bez laktozy, nie ma różnicy
UsuńProszę podpowiedzieć jak Pani robi ze owoce nie pływają.. moje zaczęły pływać zamiast byc przy dnie.
OdpowiedzUsuńP.S. Bardzo się ciesze ze trafiłam na Pani bloga super pomysły i inspiracje będę bywać tu częściej:))
Owoce trzeba lekko docisnąć do sernika, tak by się przykleiły, nalać delikatnie łyżką niewielką porcję galaretki i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wylać resztę galaretki :)
UsuńSuper pomysł. Ciasto bardzo efektownie wygląda. Mało przy nim pracy. Najdłużej czeka się na ostygnięcie żelatyny i galaretek. Moim zdaniem można od razu w 3 pojemnikach przygotować oddzielnie żelatynę, pojedynczą galaretkę i podwójna galaretkę i w razie konieczności dodatkowo ochłodzic wstawiając pojemniki do zimnej wody. Wówczas czas przygotowania skraca się jeszcze bardziej. Ciasto zniknęło szybciej niż potrzeby czas na jego przygotowanie. ;) Użyłam galaretek Gellwe jagodowo-jeżynowych.
OdpowiedzUsuńCzy na wierzch na pewno 600 ml ?
OdpowiedzUsuńTak 2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody
OdpowiedzUsuńSerniczek dla Smerfów ☺😚
OdpowiedzUsuńRobię drugie podejście i niestety to z tą szafirową galaretką to kit,za pierwszym razem dałam 1 szafirową i po zastygnięciu były warstwy białej, za drugim razem dałam 2 i wyszło ledwie niebieskie,myślę że był dodany barwinik, sernik dobry ale jestem rozczarowana
OdpowiedzUsuńNie za bardzo rozumiem, po dodaniu szafirowej galaretki do połowy porcji masy serowej, masa była biała? Nie używam barwników i do tego ciasta również go nie dodawałam, tak jak w przepisie dodana była tylko galaretka szafirowa do masy serowej. Wiele osób korzystało z przepisu i kolor był wyraźnie widoczny.
UsuńMoże dodalas galaretkę w proszku?
UsuńTermomix za przeproszeniem zastanów się nim napiszesz taki komentarz. Jako jedynej by nie wyszło ???? Jak widać może nie potrafi Pani zrobić? Nie można autorce zarzucać że ściemnia ! Skoro 100 innym też wyszło. Mnie osobiście wychodzi za każdym razem wg podanego przepisu. Banalnie proste ale i smaczne i robi wrażenie ! Gorąco polecam !!!
UsuńSerniczek zrobiony dla synka na pierwsze urodziny- w sobotę goście zasmakują 😋
OdpowiedzUsuńSuper :) Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńCzy robiła Pani ten sernik z innymi owocami np. Ananas brzoskwinia z galaretką brzoskwiniową?
OdpowiedzUsuńZ borówkami robiłam pyszny polecam🙂
Ten akurat nie, ale do innych serników na blogu dodawałam również inne owoce i smaki galaretek.
UsuńA mogą być mrożone borówki
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA mogą być mrożone borówki
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do spróbowania :)
UsuńObłędnie wygląda, muszę spróbować. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńUwielbiam ciasta na zimno ,na pewno to zrobię😉
OdpowiedzUsuńSuper :) Zachęcam do podzielenia się zdjęciami :)
UsuńCzym ser jest zabarwiony na niebiesko?
OdpowiedzUsuńGalaretą szafirową tak jak w opisie ;)
UsuńCzy zamiast żelatyny można użyć galaretki przezroczystej?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak ale należy zmniejszyć ilość cukru - może wyjść za słodkie ;)
UsuńZrobione chłodzi się 😁 a galaretki kupiłam w Auchan
OdpowiedzUsuńSuper ;) Życzę smacznego :D
UsuńDzień dobry czy można pominąć ekstrakt waniliowy
OdpowiedzUsuńtak
Usuń