Takie kolacje goszczą u mnie ostatnio niemal codziennie. Lekkie sałatki ze składników, które zawsze mam pod ręką - świeżych warzyw, ziaren i treściwego dodatku w postaci sera, ryby czy chudego mięsa. Lekkimi, zdrowymi i kolorowymi sałatkami mogłabym zajadać się na okrągło :) Dziś podrzucam Wam przepis na sałatkę z serem feta, chrupiącymi ziarnami słonecznika i kiełkami jarmużu, które świetnie podkręcają smak całości :) Zajadajcie na zdrowie!
Składniki:
Sałatka:
50 g roszponki
10 pomidorków paprykowych (czerwone i żółte)
1/2 średniego świeżego ogórka
1/4 strąka czerwonej papryki
70 g sera feta
1 mała czerwona cebula
1 łyżka ziaren słonecznika
kiełki jarmużu (lub inne ulubione)
Dressing:
2 łyżki oleju arganowego (można zastąpić innym ulubionym polecam sezamowy)
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
kromki pieczywa
masło
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Roszponkę przełożyć na talerz, dodać pokrojone na połówki pomidorki, ogórka w półplasterkach, paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulę w piórkach. Na sałatce ułożyć kostki sera feta oraz kiełki. Posypać prażonym słonecznikach. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem. Podawać z tostami z pieczywa posmarowanymi masłem. Smacznego!
Przepadam za takimi sałatkami! Częso i w każdej ilości! ;-)
OdpowiedzUsuńJa również ;) Idealne jako przekąska lub lekki posiłek :)
UsuńWygląda pyszni i w dodatku jest bardzo zdrowa, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
Usuń