Składniki:
Naleśniki:
1 3/4 szklanki* mąki
szczypta soli
3 jajka
250 ml mleka 2%
250 ml wody (może być gazowana)
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
1 łyżka gorzkiego kakao
szczypta spożywczego barwnika różowego lub czerwonego
Nadzienie:
6 łyżek dżemu truskawkowego Łowicz
Twarożek:
250 g chudego twarogu
3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Czekolada:
70 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka śmietanki 30%
1/2 łyżeczki masła
Do dekoracji:
Cukrowe dekoracje (gwiazdki, serca, kulki)
*szklanka o pojemności 250 ml
Naleśniki: Składniki ciasta na naleśniki zmiksować i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 3 równe porcje. Do jednej dodać kakao i zmiksować, drugą porcję ciasta połączyć z barwnikiem spożywczym. Smażyć kakaowe, różowe oraz jasne naleśniki z obu stron na natłuszczonej olejem patelni o średnicy 15 cm.
Twarożek: Twaróg przepuścić przez praskę lub zmielić i połączyć z cukrem pudrem oraz śmietanką.
Czekolada: Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
Naleśniki układać na talerzu warstwami: naleśnik jasny i cienka warstwa dżemu truskawkowego, naleśnik różowy i czekolada oraz naleśnik kakaowy i twarożek. Postępować tak, aż do wyczerpania składników.
Polewa: Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Tort naleśnikowy polać polewą i ozdobić cukrowymi dekoracjami. Aby lepiej dało się go kroić można przed podaniem schłodzić go w lodówce. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie ;)
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)