wtorek, 5 grudnia 2017

Jogurtowy deser z karmelizowanymi bananami i orzechami

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny, zdrowy i pożywny deser w słoikach to idealne rozwiązanie także na posiłek do pracy. Karmelizowane banany ze szczyptą aromatycznego cynamonu świetnie komponują się z delikatnym smakiem jogurtu oraz pożywnymi płatkami owsianymi. Koniecznie spróbujcie :)  



Składniki (na 2 porcje):
10 łyżek górskich płatków owsianych 
400 g gęstego jogurtu naturalnego
2 średnie banany
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
1/4 łyżeczki cynamonu 
1 łyżka soku z cytryny 
3 łyżki orzechów włoskich 







Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wsypać na dno słoików. Do płatków dodać jogurt naturalny. Na patelni rozpuścić masło, kiedy lekko się spieni dodać cukier trzcinowy. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru. Nie mieszać, jedynie lekko wstrząsać patelnią. Banany obrać ze skórki i pokroić na ukośne plastry, skropić sokiem z cytryny. Dodać do karmelu, posypać cynamonem i smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Karmelizowane banany ułożyć na jogurcie i polać pozostałym karmelem. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego! 

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

4 komentarze:

  1. Taki deser musi świetnie smakować :) Spróbuję go wykonać, dzięki za przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie �� muszę koniecznie spróbować ��

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...