niedziela, 26 listopada 2017

Pikantna potrawka z klopsami

Pyszne, rozgrzewające i pikantne danie z klopsami z mięsa mielonego, to świetna propozycja na pożywny obiad lub kolacje. Idealnie komponuje się z ryżem ugotowanym na sypko, świeżym pieczywem lub ulubioną kaszą. To jedno z tych dań które jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu w dniu następnym :) 


Składniki: 
Klopsy:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej 
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka mąki (do obtoczenia)
3 łyżki oleju
Sos:
1 średnia cebula
1 średnia czerwona papryka
300 g pieczarek 
1 mała marchewka
1 mała puszka czerwonej fasoli
400 g przecieru pomidorowego 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól (do smaku)
czarny pieprz (do smaku)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1/8 łyżeczki chilii
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku 




Klopsy: Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę oraz jajko, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące. Klopsy smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz. 
Sos: Na tym samym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwilę przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew, paprykę pokrojoną w większą kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 5 minut na mocnym gazie. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat, cukier i pozostałe przyprawy oraz odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dusić na wolnym gazie do czasu, aż składniki będą miękkie i smaki się połączą. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać usmażone klopsy. Wymieszać. Podawać na gorąco z ugotowanym ryżem, pieczywem lub kaszą. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. pyszna! mój narzeczony byłby wniebowzięty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego, jak zrobić mu taką potrawkę ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...