Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 niepełna szklanka* cukru
1 szklanka (150 g) mąki tortowej
1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu
szczypta soli
Warstwa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek (waga po obraniu)
2 galaretki cytrynowe
3/4 szklanki wody
Krem:
650 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
5 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 śmietan fixy
Poncz:
250 ml soku jabłkowego
Dodatkowo:
100 g małych bez
50 g plasterków suszonych jabłek
cynamon (do oprószenia wierzchu)
*szklanka o pojemności 250 ml
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki z cynamonem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, podlać wodą i prażyć na wolnym gazie do czasu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Do ubitej śmietany dodać ekstrakt oraz mascarpone, zmiksować do połączenia się składników.
Pierwszy blat nasączyć sokiem jabłkowym, położyć warstwę jabłek, 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem. Blat nasączyć sokiem, ułożyć warstwę jabłek oraz połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować bezami oraz plastrami suszonego jabłka. Posypać cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!
piękny, wygląda jak dzieło mistrza. brawo!
OdpowiedzUsuńCudny jest!
OdpowiedzUsuńOj, ale apetyczny!
OdpowiedzUsuńPiękny i jesienny...
:)
Mistrzostwo! :)
OdpowiedzUsuńAleż słodko wygląda ten torcik, nie ma nic lepszego :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepisy z jabłkami. W końcu kiedy jak nie jesienią, teraz smakują najlepiej :) Zapisuję przepis, torcik prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawia serdecznie :)
Cudny, te czipsy jabłkowe są po prostu genialne. Zrobię, nie wiem kiedy, ale przepis zapisuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis :) niby prosty skład, ale efekt końcowy rewelacyjny :) i smak tez pewnie świetny :)
OdpowiedzUsuń