piątek, 29 września 2017

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Jesień ma wiele zapachów i smaków. Jednym z nich jest bez wątpienia zapach jabłek i cynamonu. Dziś mam dla Was przepis na tort w prawdziwie jesiennej odsłonie. Puszysty cynamonowy biszkopt nasączony sokiem jabłkowym, soczyste prażone jabłka zatopione w galaretce, a całość przełamana delikatnym kremem na bazie mascarpone i kremówki. Bezy oraz plasterki suszonego jabłka przyjemnie chrupią podczas zajadania tego rozpływającego się w ustach wypieku :) Tort z powodzeniem możecie zrobić na urodziny czy rodzinne przyjęcie lub po prostu jako weekendowy wypiek do kawy. U mnie jesień pachnie właśnie tak, a u Was? ;) 



Składniki: 
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 niepełna szklanka* cukru
1 szklanka (150 g) mąki tortowej
1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu
szczypta soli 

Warstwa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek (waga po obraniu)
2 galaretki cytrynowe
3/4 szklanki wody
Krem: 
650 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
5 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 śmietan fixy
Poncz: 
250 ml soku jabłkowego 
Dodatkowo:
100 g małych bez
50 g plasterków suszonych jabłek 
cynamon (do oprószenia wierzchu)

*szklanka o pojemności 250 ml




Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki z cynamonem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, podlać wodą i prażyć na wolnym gazie do czasu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. 
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Do ubitej śmietany dodać ekstrakt oraz mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. 
Pierwszy blat nasączyć sokiem jabłkowym, położyć warstwę jabłek, 1/3 kremu  i przykryć kolejnym blatem. Blat nasączyć sokiem, ułożyć warstwę jabłek oraz połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować bezami oraz plastrami suszonego jabłka. Posypać cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego! 


8 komentarzy:

  1. piękny, wygląda jak dzieło mistrza. brawo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ale apetyczny!
    Piękny i jesienny...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ słodko wygląda ten torcik, nie ma nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować przepisy z jabłkami. W końcu kiedy jak nie jesienią, teraz smakują najlepiej :) Zapisuję przepis, torcik prezentuje się znakomicie :)
    Pozdrawia serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny, te czipsy jabłkowe są po prostu genialne. Zrobię, nie wiem kiedy, ale przepis zapisuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba ten przepis :) niby prosty skład, ale efekt końcowy rewelacyjny :) i smak tez pewnie świetny :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...