niedziela, 9 lipca 2017

Tartaletki z malinami

Kruche, chrupiące ciasto, delikatny krem kakaowo-orzechowy i kwaskowe maliny. Obłędnie pyszne i...uzależniające połączenie smaków ;) Tym tartaletkom naprawdę ciężko jest się oprzeć. Idealne na deser wieńczący romantyczną kolację we dwoje, urodzinowe przyjęcia czy małe co nieco do popołudniowej kawki ;) 




Składniki:
Składniki (na 6 tartaletek o średnicy 10 cm):
Ciasto kruche: 
200 g mąki
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Krem:
300 ml śmietanki 30%
6 łyżek kremu kakaowo-mlecznego o smaku orzechowym 
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
100 g malin
25 g mlecznej czekolady






Ciasto: Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 minut bez obciążenia.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem za pomocą miksera. Dodać krem (o temperaturze pokojowej) i zmiksować do połączenia się składników. Tartaletki napełnić kremem, udekorować roztopioną czekoladą i malinami. Wstawić do lodówki, aby krem lekko zastygł. Smacznego! 

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...