Składniki:
500 g malin
120 g cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Maliny zmiksować blenderem i przecedzić przez sito, aby pozbyć się pestek. W rondlu zagotować wodę z cukrem i gotować przez ok. 5 minut, aż cukier się rozpuści, a syrop zgęstnieje. Syrop przelać do przecedzonych malin i wymieszać. Sorbet wstawić do zamrażalnika na kilka godzin do zamrożenia. Co ok. 40 minut, przemieszać masę widelcem, bu pozbyć się kryształków lodu. Wyciągnąć z zamrażalki na ok. 10 minut, przed planowanym podaniem. Smacznego!
Wygląda przepysznie! Maliny to te owoce, których jest wiecznie za mało. Człowiek chciałby zajadać się nimi przez cały rok - takie są pyszne, ale niestety nie jest to dane. Z tego względu warto wykorzystywać każdy moment w którym one są! I tworzyć takie cuda, jak chociażby to :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! ;) Sezon malinowy powinien trwać cały rok :)
Usuń