czwartek, 13 lipca 2017

Pyszna zapiekanka z bobem i ziemniakami

Przepis na tartę z bobem wzbudził Wasze ogromne zainteresowanie (przepis TUTAJ). Dziś więc, zapraszam Was do mojej kuchni na naprawdę przepyszną ziemniaczaną zapiekankę z bobem. Kilka składników, pyszny sos i wyrazisty ser, a wszystko przełamane odświeżającym aromatem natki pietruszki.
Ta zapiekanka smakował obłędnie i z pewnością niebawem znów zawita na naszym stole :) Koniecznie wypróbujcie :) 


Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
400 g bobu 
200 g pieczarek 
1 duża cebula
250 g chudej wędliny np. z indyka 
2 łyżki oleju 
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka 
sól (do smaku)
pieprz biały (do smaku)
świeżo starta gałka muszkatołowa 
Dodatkowo:
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
100 g startego sera cheddar 



Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowani wody i zeszklenia. Szynkę pokroić na większą kostkę. 
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem. Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smacznego! 

Rady: Do zapiekanki możecie wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki oraz ugotowany wcześniej bób. 
Zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień. 

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...