Składniki:
250 g jagód
330 ml śmietanki 30%
150 ml mleka
100 g wody
100 g cukru
Jagody dokładnie zmiksować blenderem. W rondelku pogrzać wodę z cukrem i gotować kilka minut, aż powstanie gęsty syrop cukrowy. Śmietanę lekko ubić, do śmietanki dodać mleko, jagody i syrop. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników. Lody przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Kilkukrotnie, co ok. 1 godzinę zmiksować masę, aby pozbyć się kryształków lodu. Zostawić w zamrażalce do całkowitego zamrożenia. Lody wyjąć z zamrażalki na kilka minut przed planowanym czasem podania, aby nieco zmiękły. Smacznego!
Lubię takie domowe lody :)
OdpowiedzUsuńJa również :) Nie mają sobie równych :)
UsuńI są wystarczająco słodkie? :)
OdpowiedzUsuńTak, mają w składzie syrop cukrowy.
UsuńWyglądają niesamowicie apetycznie. Mmmmm....
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Były pyszne :)
UsuńDomowe lody to jest to a jagodowe najlepsze 😋
OdpowiedzUsuńZgadza się, domowe nie mają sobie równych :)
UsuńUwielbiam lody jagodowe!!!Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMniam, świetnie się prezentują <3
OdpowiedzUsuń