niedziela, 30 lipca 2017

Lody jagodowe

Obłędnie pyszne, mocno jagodowe lody na bazie śmietanki kremówki, to idealna propozycja na letni deser :) Przygotowanie tych lodów nie zajmie więcej niż 5 minut, a już po kilku godzinach możemy cieszyć się tym niepowtarzalnym, mocno owocowym smakiem. Samodzielnie przygotowane lody mają wiele zalet. Przede wszystkim, dokładnie znamy ich skład, a dzięki odpowiednim proporcjom możemy stworzyć taki wariant smakowy, który najbardziej nam odpowiada :)


Składniki:
250 g jagód
330 ml śmietanki 30%
150 ml mleka
100 g wody
100 g cukru



Jagody dokładnie zmiksować blenderem. W rondelku pogrzać wodę z cukrem i gotować kilka minut, aż powstanie gęsty syrop cukrowy. Śmietanę lekko ubić, do śmietanki dodać mleko, jagody i syrop. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników. Lody przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Kilkukrotnie, co ok. 1 godzinę zmiksować masę, aby pozbyć się kryształków lodu. Zostawić w zamrażalce do całkowitego zamrożenia. Lody wyjąć z zamrażalki na kilka minut przed planowanym czasem podania, aby nieco zmiękły. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również :) Nie mają sobie równych :)

      Usuń
  2. I są wystarczająco słodkie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mają w składzie syrop cukrowy.

      Usuń
  3. Wyglądają niesamowicie apetycznie. Mmmmm....

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...