piątek, 28 lipca 2017

Jagodzianki

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe i jagodowe nadzienie. Kto mógłby oprzeć się takie słodkiej pokusie? :) Jagody to jedne z tych owoców, które uwielbiam szczególnie. Pewnie dlatego, że każdego roku staramy się choć raz wybrać na rodzinne jagodobranie do pobliskich lasów. Część zbiorów wykorzystuję do słodkich wypieków, część z kolei mrożę, by cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem także zimą :) Jagodzianki według tego przepisu są bardzo miękkie, puszyste i delikatne. Najlepiej smakują ciepłe, podane z kubkiem mleka lub gorącą kawą. To jeden z tych smaków, do którego z utęsknieniem wracam co roku :) 


Składniki (na ok. 12 sztuk):
Ciasto: 
500 g mąki tortowej 
220 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 małe jajka 
1 żółtko 
100 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
60 g stopionego masła 
szczypta soli 
Nadzienie:
300 g jagód
2 łyżki cukru
Lukier królewski: 
1 szklanka cukru pudru 
1 białko z małego jajka
2 łyżeczki rozgniecionych jagód




Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 12 równych części. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować na okrąg, na środek dać ok. 1-1,5 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i dokładnie skleić brzegi. Bułeczki lekko spłaszczyć i uformować w owalny kształt. Układać, zlepianiem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut, do podrośnięcia. Podrośnięte bułki wysmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec ok. 15-17 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią. Cukier puder utrzeć z białkiem, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać rozgniecione jagody i wymieszać. Przestudzone bułeczki polać przygotowanym, dwukolorowym lukrem. Smacznego! 

Rady: Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. 
Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu jagodzianki będą bardziej puszyste po upieczeniu. 

2 komentarze:

  1. wyglądają pysznie, drożdże mnie nie lubią, zawsze ciasto wychodzi mi "glamzowate"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wina po prostu złego przepisu? ;) Warto próbować różnych wariantów i nie zrażać się za szybko :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...