Kiedy letnie upały dają się we znaki, nic nie chłodzi lepiej niż domowy, zimny sorbet. Ten truskawkowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepyszny, nie za słodki, a przy tym tak bajecznie kolorowy :) Przygotowanie go to zaledwie kilka chwil, plus czas potrzebny na mrożenie. Warto zrobić go samemu, bo jest nieporównywalnie lepszy od gotowego produktu ze sklepu. Koniecznie spróbujcie, póki sezon na truskawki w pełni ;)
Składniki:
700 g truskawek
120 g cukru
3 łyżki wody
Truskawki umyć i usunąć szypułki. W rondelku podgrzać wodę, dodać cukier i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Truskawki dokładnie zmiksować blenderem z syropem cukrowym i sokiem z limonki. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co ok. 40 minut, przez 3-4 godziny sorbet zmiksować przez kilka sekund, aby nie pojawiły się kryształki lodu. Wstawić do zamrażalki do całkowitego zamrożenia. Sorbet wyjąć na 10 minut przed planowanym czasem podania, aby dało się formować kulki.
Rady: Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny.
Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności od tego, jakie słodkie mamy truskawki.
Sorbet można także przygotować w maszynce do lodów.
Sorbet można także przygotować w maszynce do lodów.
Myślę, że muszę spróbować ;) z malin pewnie też będzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńCzekam na maliny właśnie i będę działać :)
UsuńZ mrożonych truskawek też można zrobić?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Można je lekko rozmrozić, ale nie całkowicie (tak, aby blender dał rade je zmiksować). Potem połączyć z resztą składników, w ten sposób uzyskasz ekspresowy sorbet, który można od razu zajadać.
UsuńJadłbym :) Jutro mykam po truskawki :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie i podziel się opinią ;)
UsuńWygląda fantastycznie no i jest to lżejszy zamiennik klasycznych lodów
OdpowiedzUsuńZgadza się :) To świetna alternatywa dla klasycznych, sklepowych lodów :)
UsuńDzień dobry. Jak długo można mrozić sorbet?
OdpowiedzUsuńChodzi o czas potrzeby na mrożenie, czy termin przydatności do spożycia już gotowego sorbetu?
Usuń