piątek, 16 czerwca 2017

Pudding z chałki z płatkami i owocami

Pyszny pudding z owocami to świetny sposób na wykorzystanie chałki, upieczonej dzień wcześniej :) Jako miłośniczka ekonomicznego podejścia do produktów spożywczych, dbam o to, żeby w kuchni nic się nie zmarnowało. Pudding to jeden ze sposobów, aby nadać domowemu wypiekowi nowej formy. Pyszna, słodka propozycja na śniadanie dla miłośników owoców i...dodatku w postaci kukurydzianych płatków z kakao i miodem, które świetnie komponują się z puddingiem. Płatki, zatopione w miodowej masie jajecznej, są przyjemnie miękkie, a te, użyte jako posypka na wierzchu, pozostają pysznie chrupiące :) Takie śniadanie, z pewnością uprzyjemni każdy rodzinny poranek :) 

Składniki:
1/2 dużej chałki (może być czerstwa) 
2 średnie jajka
100 ml śmietany 30 %
250 ml mleka 
2 łyżki miodu
4 łyżki masła 
2 łyżki cukru 
1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes Kakao i miód
Dodatkowo:
2 łyżki płatków Lubella Corn Flakes Kakao i miód
10 truskawek 
3 morele
garść czereśni 
cukier puder (do posypania)






Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Chałkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i każdą z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć w naczyniu, w taki sposób, aby kromki na siebie zachodziły. Jajka wymieszać trzepaczką ze śmietanką, mlekiem i miodem. Na chałkę wysypać płatki i zalać całość przygotowaną masą jajeczną. Odczekać chwilę, aby chałka i płatki wchłonęły płyn. Całość posypać 1 łyżką cukru, ułożyć pokrojone na cząstki owoce i posypać pozostałą łyżką cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Pudding serwować na ciepło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Do puddingu możecie również użyć pszennego pieczywa tostowego lub czerstwych bułek. 

#Lubella
#odkrywamcomożezboże
#mojaalternatywa
#zrodzinąnajlepiej

7 komentarzy:

  1. Ehh nie ma co polemizować :-) Twoje wpisy konkursowe są najlepsze... Pozostaje pogratulować już wygranej. Przyznam, że zazdroszczę, ale masz niezwykły talent, więc Ci się należy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ejszetka, dziękuję za miłe słowa, ale konkurs nadal trwa, a jury kierować się będzie subiektywną opinią :) Każdy ma równe szanse, każdy może wygrać :)
      To przede wszystkim fajna zabawa, która może zainspirować nas do stworzenia nowych i ciekawych przepisów :) Powodzenia!

      Usuń
    2. Wiem, że każdy ma równe szanse, ale te Twoje misie są fantastyczne!

      Usuń
  2. Wow, to wygląda naprawdę niesamowicie! Nie wiem czy uda mi się to przyrządzić chociaż w połowie tak dobrze jak tobie, ale spróbuję. Dzięki wielkie za przepis i gratuluję wygranej oczywiście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki co można trzymać kciuki i życzyć powodzenia :) Dziękuję za ciepłe słowa i zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń
  3. wygląda bajecznie, chia dodawałam tylko do owsianek, w żadnej innej formie nie jadłam tych nasionek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, w tym przepisie nie ma chia ;) Ale zgadza się, to świetny dodatek do owsianki.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...