czwartek, 4 maja 2017

Schabowe moczone w mleku z musztardą

Klasyka w najpyszniejszym wydaniu. Choć tylu ilu kucharzy, tyle sposobów na przygotowanie idealnych schabowych, postanowiłam podzielić się dziś z Wami przepisem na moją ulubioną wersję tego klasyku. Moczenie schabu w mleku z dodatkiem musztardy świetnie podkreśla smak mięsa. Kotlety przygotowane w ten sposób są niezwykle kruche i delikatne, a przy tym soczyste. Najlepiej smakują podane z prostymi dodatkami - młodymi ziemniakami z wody i surówką np. colesław (klik), mizerią (klik) lub zasmażaną, młodą kapustą (klik). 


Składniki: 
1 kg ładnego kawałka schabu bez kości
Do moczenia:
700 ml mleka 
1 łyżka musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej)
Do przyprawienia i panierowania:
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
2 duże jajka
2 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej)
1 łyżka lodowatej wody
bułka tarta
Do smażenia: 
klarowane masło lub smalec


Schab podzielić na kotlety. Każdego kotleta dobrze rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać mleko z musztardą. Włożyć kotlety i odstawić na kilka godzin (lub nawet na całą noc). Wymoczone kotlety osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć pieprzem i solą. Panierować w roztrzepanym z musztardą, solą i wodą jajku oraz w bułce tartej. Panierkę każdorazowo lekko docisnąć do kotleta, a nadmiar strzepnąć. Kotlety smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego! 


Rady: Mleka powinno być tyle, aby kotlety były całkowicie przykryte.  
Białe błonki na kotletach warto odciąć lub ponacinać ostrym nożem, dzięki temu kotlety nie będą kurczyły się podczas smażenia. 
Kotlety można także panierować w mące, jajku i bułce tartej. 

6 komentarzy:

  1. Pyszny sposób na schabowe -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, kotlety wyglądają na bardzo apetyczne! :) wiesz, że ja jeszcze nigdy nie robiłam takich moczonych w mleku? Chyba najwyższy czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) To bardzo smaczna wersja tego klasycznego dania :)

      Usuń
  3. Ja moczę w mleku i cebuli ale w musztardzie na
    pewno będą też smaczne

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...