wtorek, 2 maja 2017

Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na waniliowy budyń jaglany (KLIK), który skradł Wasze serca. Zdradzę Wam, że takie budynie mogłabym jeść codziennie, tworząc za każdym razem nowy, ciekawy smak. Dziś pomysł na jaglany budyń z masłem orzechowym i bananami, bardzo syty, bardzo odżywczy i równie prosty w wykonaniu ;) Świetny na podwieczorek dla dzieci, albo słodką przekąskę, kiedy mamy gorszy dzień i zwiększone zapotrzebowanie na cukier ;) Z powodzeniem możecie go zaserwować na pierwsze lub drugie śniadanie - dostarczy sporej dawki energii, witamin i składników odżywczych :) 



Składniki (na 2 porcje):
100 g kaszy jaglanej
500 ml mleka 
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka masła orzechowego 
1 banan
szczypta soli
Do podania:
migdały
orzechy włoskie
orzechy laskowe
jagody goji 
banan




Kaszę przepłukać, wsypać do rondelka z grubym dnem. Zalać 350 ml mleka, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko i zrobi się miękka. W czasie gotowania kaszę kilkukrotnie przemieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić dodać miód, masło orzechowe i pokrojonego banana. Zmiksować blenderem na bardzo gładki krem, stopniowo dolewając pozostałą porcję mleka. Budyń przelać do miseczek i udekorować orzechami, jagodami goji i plastrami banana. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Musi smakować nieziemsko :) Kolejny deser fit, który czeka w kolejce o wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...